Rozhovor: Jan Bartušek představuje Assetio

Rozhovor: Jan Bartušek představuje Assetio

Honzo, kdybys měl svými slovy představit Assetio, co bys řekl?
Společnost Assetio je komplexní finančně zprostředkovatelská skupina, která se zabývá třemi tradičními oblastmi – hypotéky (úvěry), pojištění a investice. Všechny tyto oblasti spolu jistým způsobem souvisí. V posledních letech se těžiště pozornosti výrazněji posouvá do pilíře investic. Tuto skutečnost podporuje i současná inflace, kdy lidé chtějí přirozeně najít ochranu pro své úspory a začínají více investovat.
Od začátku jsme se v Assetio profilovali jako ti, kteří zasahují do všech oblastí financí. To nám zůstalo dodnes, což považuji za obrovskou výhodu. Sám svět financí je velmi komplexní a není správné od sebe jednotlivé oblasti oddělovat. Díky tomu můžeme našim klientům pomoci se v celém tom složitém světě zorientovat a poskytnout jim přesně to, co potřebují.

Kdybys měl říct to zásadní, proč by si měli klienti pro finanční poradenství vybrat zrovna Assetio, co by to bylo?
Jedním z důvodů je právě ta zmíněná komplexnost. Určitě to u nás není tak, že by všichni uměli a dělali všechno. Máme i poradce, kteří se více specializují na určitou oblast. V rámci firmy si dokážeme pomoct, využít od každého to, co umí nejlépe, a dát to dohromady. V tom je podle mě přidaná hodnota, kterou vám jednotlivec nikdy nemůže nabídnout. Klient má vše na jednom místě, postaráme se mu o finance kompletně a nemusí běhat po různých firmách a jednotlivých specialistech.

Když říkáš „my“, o kolika lidech vlastně rámcově mluvíš? Jak velká je dnes skupina Assetio?
Finančních poradců máme v současné době cca 80. Celek však doplňují i asistentky, které se na práci značně podílejí, a další kolegové. Dohromady tvoříme zhruba 120člennou skupinu. Neustále se navíc rozšiřujeme a hledáme nové kolegy.
Ještě důležitější než počet spolupracovníků je provizní obrat, který firma jako celek vytváří. Právě ten vypovídá o celkové velikosti a efektivitě podnikání. Jsem rád, že Assetio dnes patří v tomto ohledu k největším v ČR. Obrat za minulý rok byl bezmála 110 milionů korun.

To už je opravdu slušné číslo. Zmínil jsi, že stále hledáte nové kolegy. Proč by měl chtít finanční poradce pracovat zrovna pro Assetio? Co mu můžete nabídnout?
V první řadě může pracovat téměř odkudkoli, působíme totiž nejen ve větších městech jako je Praha, Brno, Olomouc a Ostrava, kanceláře máme i v dalších krajských městech. Navíc u nás získá především možnost posouvat se dál, díky zkušeným kolegům. Poskytneme mu know-how a cenné zkušenosti, které zkrátka jen tak někde nenajdete a získávají se pouze dlouholetou praxí.
Každopádně za největší výhodu a motivaci stát se a zůstat součástí skupiny Assetio považuji náš akciový program. Spolupracovníci Assetio se mohou stát postupem času samotnými akcionáři.

Co to znamená a jaké z toho plynou výhody?
Pokud se staneš akcionářem, staneš se vlastně spolupodílníkem společnosti. Akcionáři získají reálný majetkový podíl a díky němu mají nárok na pravidelnou dividendu. Navíc mají možnost ovlivnit budoucí směřování firmy. Důležité je, že nabízíme získání určité hodnoty, která roste společně s firmou. Jelikož ve finančním poradenství fungují lidé v drtivé většině na živnost, chybí jim jistota a často nic konkrétního podnikatelsky nevlastní. Assetio tohle nabízí. Akciový program u nás navíc slouží i jako motivace, aby se člověk neustále zlepšoval, podnikatelsky a ekonomicky rostl.

„Naši kolegové se mohou stát akcionáři Assetio. Ovlivnit směřování společnosti a čerpat dividendy. Taková motivace na trhu není běžná.“



Ty osobně se na finančním trhu pohybuješ už nějakou dobu a máš spoustu zkušeností. Co se změnilo za posledních 10 let?
Dříve na finančním trhu působily primárně multilevelové společnosti, kdy už samotné nastavení obchodního modelu zapříčinilo obrovský příliv nových finančních poradců. I to přispělo k tomu, že se na finanční poradenství pohlíželo se spoustou nehezkých předsudků. Postupem času však ti méně kvalitní logicky odpadli a zůstali jen poradci se schopností udržet si stálou klientelu.

Dokážeš říct, jestli se od té doby něco výrazně změnilo? Kam se finanční trh posunul?
Aktuálně je nejvíc vidět vliv online technologií. Do online světa se dnes přesouvá čím dál víc odvětví a finanční poradenství není výjimkou. My na to musíme reagovat. Kdo dnes zaspí a nepřizpůsobí se přechodu do online světa, nebude mít moc velkou šanci být nadále úspěšný. Dnes už to není jen o tom rozumět financím, ale především vyřešit potřeby klientů tak, aby to pro ně bylo rychlé, pohodlné a bez stresu a starostí. Naši poradci mají nástroje, které jim pomáhají získávat leady na klienty, skrze CRM mají přehled o všech důležitých informacích o klientech, a tím využití online technologií v Assetio zdaleka nekončí.

„Čím dál víc klientů preferuje online komunikaci namísto osobního setkání. Umíme se přizpůsobit a formu komunikace si dnes klienti mohou vybrat“



Prozraď nám, co ti dělá v Assetio největší radost? Jsou to ta vysoká čísla a obrat, o kterém jsme se před chvílí bavili?
Vysoký obrat je určitě fajn, ale mně mnohem více dělají radost osobní vztahy, které v Assetio máme. S kolegy se potkáváme i ve volném čase, zajdeme na pivo, není výjimkou společně vyrazit na dovolenou apod. Takže skvělý tým a vztahy v něm jsou to, co mě v Assetio nejvíce těší.

Na závěr by nás zajímalo, co plánujete do budoucnosti a jakým směrem se teď chcete vydat?
Důležitým tématem pro nás je již zmíněné online prostředí. V této oblasti se chceme stále zdokonalovat. I nadále budeme klást důraz na komplexní služby, abychom zvládli klientům spravovat finance ve všech směrech od zprostředkování úvěrů, hypoték a pojištění až po investice a správu majetku. A nejspíš zase o několik kolegů rozšíříme náš tým.


Jan Bartušek (medailonek)
Jan Bartušek vstoupil do světa podnikání a financí už ve svých 20 letech při studiích na vysoké škole. Vedle Assetio patří mezi jeho další úspěšné projekty například společnost HypoPortal (www.hypo-portal.cz), která dnes figuruje mezi předními srovnávači hypotečních úvěrů. Její aplikaci využívají desítky developerů jakožto CRM systém a komunikační nástroj pro efektivnější propojení s hypotečními specialisty. Od roku 2020 je Jan Bartušek zapojen i do strategického řízení společnosti Chytrý Honza a.s.
Velký potenciál vidí v digitalizaci a propojení tradičního světa financí s technologiemi a právě z tohoto důvodu společně s Jiřím Havrlantem zajistili majetkový vstup Chytrého Honzy do společnosti Investown. Projekt podporují společně s dalšími investory, kterými jsou Seed Starter od České Spořitelny a Lighthouse Ventures.

Soubory ke stažení