Petr Novotný (Investiční web): Tento rok si budou (nejen) investoři dobře pamatovat

Petr Novotný (Investiční web): Tento rok si budou (nejen) investoři dobře pamatovat

JAK BYSTE V KRÁTKOSTI POPSAL EKONOMICKÉ DĚNÍ V ROCE 2022?

Je to a určitě ještě bude těžký rok, kdy jsme viděli několik černých labutí. Shrnul bych ho jako rok, na který se dalo velmi těžko připravit. Jednou z černých labutí je stále probíhající válka na Ukrajině, což úplně změnilo výhled na letošní rok. Když jsme dělali lednovou investiční konferenci (pozn.: Investiční fórum), tak se následně všechny věci postavily na hlavu a hodně investorů začalo řešit, co bude dál a jak k tomu přistupovat. Osobně jsem zažil několik velkých krizí, včetně té nejbližší z roku 2008. Když ji porovnám se současností, tak mi přijde, že nyní je zde více bezprecedentních věci.

JAKÉ BEZPRECEDENTNÍ UDÁLOSTI MÁTE KONKRÉTNĚ NA MYSLI?

Jedná se o již zmíněný válečný konflikt a následný raketový růst cen energetických komodit, přerušení dodávek zemního plynu a ropy z Ruska do Evropy. Následné další geopolitické hrozby, které začaly eskalovat. Jen to ukazuje na změnu světového řádu, že už tady nebude jediný hegemon v podobě USA, ale že moc bude muset být rozdělena mezi více velmocí. A takové rozdělení moci neproběhlo historicky nikdy úplně bezbolestně, v tom horším případě skončilo válečným konfliktem. Navíc veškeré toto dění přišlo těsně po covidu. Takový sled událostí by si dříve člověk nedokázal představit ani v tom nejčernějším snu. Všechno tedy nyní bude záležet na tom, jak se vyřeší současný konflikt na Ukrajině. Pro nás je strašně blízko a ovlivňuje nás.

KDO NA SOUČASNÉ SITUACI NEJVÍCE TRATÍ?

Možností, jak se na tento rok dalo pragmaticky připravit, bylo prostřednictvím širší diverzifikace mimo finančních trhy. Letos na plné čáře prohrávají investoři, kteří investovali do akcií a do dluhopisů, což je dost velká rarita. Mé portfolio složené z většiny z asymetrických investic (farmy, zemědělská půda, private equity) této krizi odolává velmi obstojně.

ŘADU LET VEDETE INVESTIČNÍ PORTÁL. JAKÁ TÉMATA ČECHY Z HLEDISKA OBSAHU NEJVÍCE ZAJÍMAJÍ?

Čechy primárně zajímají ryze česká témata, jako jsou akcie na pražské burze. Dále se zajímají o malé růstové firmy na trhu START. Vysoká čtenost se týká také zlata a v posledních letech je silný zájem o kryptoměny a svět blockchainu. Poslední dva roky je velkým tématem inflace. Běžný čtenář si uvědomuje, jak peníze ztrácejí na hodnotě, a hledá cesty, co s tím může udělat. Skoková návštěvnost Investičního webu přišla s obdobím covidu, kdy spousta lidí zůstala v průběhu lockdownu doma. Hodně čtenářů  se tak začalo o své úspory více zajímat a začali hledat informace. Dnes mají více trpělivosti věnovat se podrobněji zpracovanému obsahu, což v minulosti nebylo.

NA JAKÉ ÚROVNI JE PODLE VÁS FINANČNÍ GRAMOTNOST ČECHŮ?

Dle dostupných statistik na tom není Česká republika úplně nejlépe v komparaci se západními zeměmi. Moje osobní zkušenost však je, že se u nás finanční gramotnost postupně zlepšuje. Lidé se se mnohem více zajímají o finanční témata, jako jsou například inflace a pravidelné investice. Zároveň si uvědomují, že současný sociální systém není dlouhodobě udržitelný. Tedy obecně se učí spořit a investovat na základě současného ekonomického dění. 

Za komunismu se žádná finanční gramotnost neřešila a potom tu také byla divoká devadesátá léta. Což znamená, že hodně lidí investovalo, ale kvůli neregulaci trhu ztratilo dost peněz v rámci různých kampeliček a vytunelovaných fondů. Pak roky trvalo, než lidé začali znovu důvěřovat tomu, že mohou najít nějakého partnera, poradce či banku, kterým se dá věřit, a řešit s nimi své finance. V českém školství by měla být finanční gramotnost povinným předmětem. Stále mi chybí nějaký stabilní ucelený koncept.

MÁTE VYSNĚNÉHO HOSTA, KTERÉHO BYSTE NA INVESTIČNÍM WEBU RÁD VYZPOVÍDAL?

Ze zahraničí by se jednalo o investora a portfoliomanažera Raye Dalia, který je proslulý svými nekonvenčními názory s přesahy do historie a geopolitiky. Ten konkrétně řeší změny světového řádu a dopady na investiční svět.