NEJZAJÍMAVĚJŠÍ EKONOMICKÉ DĚNÍ MINULÉHO TÝDNE & NAŠE KOMENTÁŘE

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ EKONOMICKÉ DĚNÍ MINULÉHO TÝDNE & NAŠE KOMENTÁŘE

ZDANĚNÍ MIMOŘÁDNÝCH ZISKŮ MÁ PODPORU VLÁDNÍ VĚTŠINY

Česká vláda chce díky zavedení daně z mimořádných zisků bank, energetických firem nebo těžařských společností vybrat během příštího roku až 100 miliard korun do státního rozpočtu. Peníze plánuje využít třeba na zastropování cen energií. Podle dostupných zdrojů chce vláda bankám ponechat stejné zisky, jako měly v letech 2018 až 2021, a ještě tuto částku navýší o pětinu. Vše nad tuto sumu pak zdaní 60 procenty. Nová daň by měla dopadnout na šest největších českých bank. Na prosazení nové daně má vládní koalice ve sněmovně dostatek hlasů. Dle České televize drtivá většina poslanců největší vládní strany novou daň nakonec podpoří, a to i přes výhrady části poslanců vládní pravice. 

Náš komentář: Připravované zdaňování mimořádných zisků u bank je sporné. Oproti roku 2019 narostl bankovní sektor o 20 % díky poskytovaným úvěrům domácnostem. Z pohledu podílu na zisku však aktiva bank vykazují klesající trend. I přesto je však pravděpodobné, že český bankovní sektor nebude nijak výrazně ohrožen.

POSTCOVIDOVÁ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOST?

Na tuzemském trhu se začíná objevovat trend stoupajícího počtu chalup a víkendových domů na prodej. Byznys plány majitelů k aktuálnímu prodeji logicky motivuje skokový nárůst cen energií a nákladů na rekonstrukce. Meziroční nárůst nabídek tak stoupl o 35 % a koncem roku už se může jednat o dvojnásobek. Ještě vloni si noví majitelé chalup ukládali do těchto rekreačních nemovitostí peníze, letos se naopak na trh mohou vracet právě tyto nemovitost koupené v průběhu covidových let. 

Náš komentář: Sledujeme začátek trendu, kdy bude stále více rekreačních nemovitostí na prodej. Takto rostoucí nabídka se může projevit na výhodnějších cenách pro své budoucí majitele. Vzhledem k rostoucím cenám nájmů a zdražujícím službám v hotelnictví můžou být zajímavou příležitostí nejen pro osobní rekreaci, ale i pro krátkodobé pronájmy.

ČNB SE INSPIROVALA BRITÁNIÍ A OBSTOUPILA KORUNU 

ČNB obstoupila korunu. Zářijový zásah za desítky miliard měl předejít masakru po vzoru Británie. V závěru září tak dala ČNB spekulantům jasně najevo, aby nesázeli proti koruně. V den zasedání Bankovní rady vrhla na trh eura v hodnotě šplhající k sedmdesáti miliardám korun, aby skokově posílila korunu. Bankéři chtěli demonstrativním krokem ochránit kurz české měny primárně před zahraničními investory vyděšenými z prudkých otřesů na britských finančních trzích. Londýnský „virus“ totiž hrozil rozšířením na další trhy a potenciálním úprkem kapitálu z rizikovějších zemí, za které globální finančníci stále považují i Česko. Zasedání Bankovní rady proběhlo v září jen několik dnů poté, co se světový kapitál bolestivě spálil na britské libře. Ta během pár dnů oslabila vůči euru o téměř 5 % a kapitál propadl neuróze vůči měnám, vyjma amerického dolaru. Výsledkem intervence bylo skokové posílení české měny o necelé procento. Podrobným rozborem se zabývá ekonomický deník E15.

Náš komentář: V souvislosti s vývojem koruny došlo po posledním zasedání ČNB k lehké změně taktiky. Koruna po zasedání ČNB (29. září) neposílila primárně kvůli uzavírání spekulativních sázek na oslabení koruny.  ČNB tak použila jiný nástroj k regulaci trhu a nezvýšila úrokovou sazbu.