Jan Bartušek, ředitel DRFG Finanční služby a člen dozorčí rady Assetio, zhodnotil loňský rok 2022

Jan Bartušek, ředitel DRFG Finanční služby a člen dozorčí rady Assetio, zhodnotil loňský rok 2022

“INVESTICE A POJIŠTĚNÍ JSOU DVA KLÍČOVÉ SEGMENTY, KTERÉ NÁS V LOŇSKÉM ROCE PODRŽELY. PRO KLIENTY LETOS CHYSTÁME NOVÉ APLIKACE, DOSTUPNÉ PRO IOS I ANDROID”
Říká Jan Bartušek, ředitel DRFG Finanční služby a člen dozorčí rady Assetio, který zhodnotil loňský rok 2022.

JAK SE S ODSTUPEM ČASU DÍVÁTE NA ROK 2022?
Loňský rok hodnotím jako velmi turbulentní, a to pochopitelné platí také pro oblast finančních služeb. Skutečně jsme se nacházeli v období, kdy přišlo všechno to, co si dokážeme představit. Od inflace, přes geopolitická rizika až po energetickou krizi. Tento mix v pozadí zohledňovala Česká národní banka v podobě zvyšování úrokových sazeb a ty pochopitelně mají bezprostřední vliv na finanční služby. V oblasti hypotečních úvěrů tak došlo k významnému meziročnímu poklesu. Z naší strany to vyžadovalo velkou reakci, což se podařilo vykompenzovat nárůstem poptávky životního pojištění. Tato oblast nám výpadek hypotečních úvěrů plně vykompenzovala. Trajektorie růstu u životního pojištění zároveň nasvědčuje tomu, že tendence růstu bude v roce 2023 ještě pokračovat.  Když to zhodnotím, tak naše rychlé reakce na dějící se změny v roce 2022 nám umožnily zajistit minimální pokles tržeb. Máme obrovskou výhodu, že jako finanční služby nestojíme pouze na jedné noze.

JAK HODNOTÍTE OBLAST INVESTIC?
Co se týče oblasti investic, tak i zde se ten rok poměrně povedl, byť na začátku roku 2022 byla tato očekávání o něco větší. Při těch všech dříve uvedených faktorech, které se na nás sesypaly, byla tato očekávání střízlivější. Troufnu si říct, že právě investice a pojištění jsou dva segmenty, které finanční služby v roce 2022 extrémně podržely. A také díky tomu jsme co se týká tržeb klesli jen minimálně.

CO JSTE SI V ROCE 2023 PŘICHYSTALI PRO SVÉ KLIENTY?
V rámci B2C neustále zdokonalujeme naše aplikace e-Šanon a Asset management. I zde proběhly další úpravy, kterým říkáme fáze 2.0 a které byly úspěšně dokončeny koncem loňského roku. Obě tyto aplikace nabízí elektronizaci klientova portfolia na jedno místo do jedné aplikace. Dokáže například zkonsolidovat jednotlivé smlouvy na jedno místo a klient se může na kliknutí monitorovat své veškeré finanční portfolio. Novinka v roce 2023 spočívá v tom, že aplikace již dokáže sjednotit i celou rodinu. To znamená, že veškeré smlouvy rodinných příslušníků dokáže shrnout na jedno místo. Nejedná se však pouze o portfolio smluv, je zde sdruženo také investiční portfolio. Naše aplikace umí zkonsolidovat veškerá aktiva ať už klienta jako jednotlivce nebo celou rodinu do jednoho přehledného koláčového grafu. V aplikaci tak dokážeme klientovi ukázat všechno od podílových fondů, přes akcie až po kryptoměny. Aplikace budou v průběhu roku dostupné pro iOS i Android. Tato verze v telefonech tak nabídne daleko větší interakci s klienty. Ti od nás budou mít ještě lepší servis než doposud. Až se výše uvedené během letošního roku podaří dokončit, budeme moci zařadit nové funkce jako je sjednání cestovního pojištění.

Jan Bartušek, ředitel DRFG Finanční služby a člen dozorčí rady Assetio,